Popis
Šalvia hispánska je meter vysoká bylina pochádzajúca z horských oblastí Strednej Ameriky. Chia semienka jedli už dávni Mayovia a Aztékovia pred viac ako piatimi tisíckami rokov. Aztékovia ich vraj dokonca používali ako platidlo.
Základná príprava:
- chia semienka príjmu behom 20 minút tekutinu okolo desaťnásobku svojho objemu
- ako tekutinu môžete použiť nielen vodu, ale trebárs aj ovocnú šťavu, džús, rastlinný nápoj alebo živočíšne mlieko
- gél z chia semienok môžete použiť namiesto vajíčok
- fotopostup, ako vytvoriť chia gél, sú uvedené v Dobrotách jar 2015 na strane 24
Tipy a recepty:
- Chia puding s ovocným agarom
recept je popísaný na strane 23 v Dobrotách jar 2015
- Kváskový chlieb s chia
recept je popísaný na strane 23 v Dobrotách jar 2015
na našom e-shope si môžete zakúpiť kváskový chlieb s chia semienkami z našej biopekárne
- Čučoriedkový džem s chia a hrozienkami
recept je uvedený na strane 6 v Dobrotách leto 2015
- Green smoothie
recept je popísaný na strane 10 v Dobrotách jar 2015
- Chia cookies
- Tekvicová nátierka s chia
- Citrónové muffiny s chia semienkami
recept je popísaný na strane 8 v Dobrotách jar 2014
- Chia džús
džús rozmiešajte s vodou a prisypte hrsť chia, pred podávaním premiešajte
Zloženie
Semená chia* (Salvia hispanica). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. * produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.