Popis
Chuť orechov je sladšia a menej intenzívnejšia než trebárs pri arašidoch alebo vlašských orechoch. Hodí sa tak do jedál, kde chcete mať len jemný náznak orieškovej chuti. Detailný popis orechov a ich využitia nájdete v našom časopise Dobroty jeseň 2013.
Využitie:
- raňajky - kešu orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené raňajkové müsli alebo kašu
- orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať s ním trebárs omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a natrieť ho na pečivo
- pesto - v mixéry premiešajte bazalku, cesnak, štipku soli, olej a kešu oriešky
- polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné k ozdobeniu polievok
- ázijská kuchyňa - nech už pripravujete ázijské rezance s tofu, smaženú ryžu alebo curry, s kešu orechmi určite neurobíte chybu, keď ich do svojho šalátu pridáte
- rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu
- šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi pre pridanie kešu orechov
- nátierky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu dobre chutia napríklad s mrkvou
- nápoje - kešu vo forme masla obohatia aj klasické smoothie
- cukrovinky - rozmixované kešu orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a trebárs karobom a uváľajte guličky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose
- zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana vytvoria dokopy výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať
- dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do cesta, krému alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte
Aby boli oriešky ešte lahodnejšie, môžete ich namáčať. Kešu stačí vo vode 2 hodiny a sú o poznanie chutnejšie, takmer ako čerstvo vylúpané. Pokiaľ zrovna nemáte toľko času, aj pár desiatok minút zaistí lepšiu stráviteľnosť orechov. Namáčané orechy vždy po vyliati vody naďalej skladujte už len v chladničky.
Ďalšou možnou úpravou je praženie. Do predohriatej rúry na 180 °C dajte plech s rozloženými orieškami a pražte 5 -15 minút. Počas tejto doby ich občas premiešajte. Aj praženie výrazne zvyšuje stráviteľnosť, ale chuti kešu naopak pridá na intenzite.
Nie len o namáčaní a pražení orechov sa dočítate na našom blogu tu.
Kešu orechy rastú na 12 metrov vysokom strome s názvom obličkovec západný. Pestuje sa v oblasti trópov a pochádza z Brazílie. Plodu stromu sa hovorí „kešu jablko" a nachádzajú sa v ňom jedlé nažky, ktoré poznáme práve ako orechy kešu.
Zloženie
Kešu ORECHY. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, ostatných orechov, sezamu a oxidu siričitého.Alergény
Orechy
Skladovanie
Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 75 %.