Popis
Tipy a recepty na použitie trstinovej melasy:
- Pečenie - melasa slúži dobre na osladenie pečených dezertov.
- Krémy - aj studené dezerty môžete sladiť melasou.
- Kaša - potom, čo si svoje obľúbené raňajky posypete ovocím, orechmi alebo semienkami, zalejte ju navrch ešte melasou.
- Zmrzlina - skúste domácu zmrzlinu sladiť melasou.
- Nápoje - čaj alebo smoothie, melasa bude výborným sladidlom v obidvoch prípadoch.
Cukrová trstina je vysoká mohutná tráva, ktorá môže mať až 6 metrov. V steblách sa nachádza dreň s obsahom cukru okolo 20 %. Vyskytuje sa len v tropických oblastiach s bohatou pôdou. Získava sa z nej trstinový cukor a pri jeho výrobe vzniká vedľajší zvyškový výrobok, ktorý nazývame melasa. Niekedy má meno tiež „čierne zlato" alebo „čierny zázrak". V severnej Amerike bola ešte ku koncu minulého storočia melasa veľmi obľúbeným sladidlom. Dodnes ju nájdete v mnohých tradičných amerických receptoch na koláče a pudingy.
Zloženie
Melasa z cukrovej trstiny.Skladovanie
V suchu a v chlade.