Ako si vyrobiť domáce orechové alebo semienkové maslo
Je to extra jednoduché, stačí dodržať pár jednoduchých odporúčaní. Môžete skúsiť všetky druhy – slnečnicové, sezamové, mandľové, kešu, tekvicové, pekanové, z vlašských orechov aj tradičné arašidové (tu zvážte, či kupované nebude lepšie – je k dispozícii v bio kvalite, zatiaľ čo arašidy samotné v bio kvalite nezoženiete).
Pri doma vyrobených maslách je len treba počítať s tým, že sa vám možno nepodarí docieliť takú jemnú konzistenciu, ako má maslo kupované (to sa stáva napr. pri mandľovom).
- Mixovacia nádoba – ak máte malú nádobu na sekanie (na bylinky apod.), použite ju. Ak sa budete snažiť namixovať maslo vo väčšom mixéri, budete musieť použiť väčšie množstvo orechov (aspoň 200– 300 g).
- Najprv opražiť – orechy aj semienka sa potom budú ľahšie mixovať a maslo bude voňavejšie. Pražiť môžete na panvici alebo v rúre. Na panvici pripravíte skôr menšie množstvo, ide o ekologicky úspornejší variant, ale ťažšie sa tu kontroluje teplota. V rúre pripravujte buď veľké množstvá alebo využite to, že máte horúcu rúru od prípravy iného pokrmu. Panvica – pražte na suchej panvici pri nižšej/strednej teplote (cca 2 či 3 na stupnici 1–6) a pravidelne premiešavajte. Rúra – rozprestrite orechy/semienka na plech a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C. Podľa veľkosti a podľa toho, ako veľmi chcete orechy/semienka nechať opražiť alebo ich treba nechať len rozvoňať, ich tam nechajte 5–20 minút. Na výrobu masla stačí 10 minút aj v prípade veľkých orechov (napr. vlašských).
- A môžete mixovať – ešte teplé orechy či semienka rozmixujte, počas mixovania budete možno musieť stierkou stierať hmotu zo strán nádoby.
- Do chladničky – ak ho nepoužijete hneď, skladujte maslo v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Ak sa skôr nezje, vydrží tam bez problémov niekoľko týždňov.
A ako ho použiť v kuchyni
Nech už je domáce alebo kupované orieškové a semienkové maslo, existuje množstvo možností, ako ho uplatniť v kuchyni.