Vyrobte si maslo z orechov alebo semienok

Vyrobte si maslo z orechov alebo semienok

18.12. 2019 | Blog

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Orechové a semienkové maslo sa samozrejme dá kúpiť aj hotové a je výborné. To domáce však má niečo do seba. Môžete si ho pripravovať čerstvé a trebárs aj také druhy, ktoré v obchodoch nebývajú.

Ako si vyrobiť domáce orechové alebo semienkové maslo

Je to extra jednoduché, stačí dodržať pár jednoduchých odporúčaní. Môžete skúsiť všetky druhy – slnečnicové, sezamové, mandľové, kešu, tekvicové, pekanové, z vlašských orechov aj tradičné arašidové (tu zvážte, či kupované nebude lepšie – je k dispozícii v bio kvalite, zatiaľ čo arašidy samotné v bio kvalite nezoženiete).

Pri doma vyrobených maslách je len treba počítať s tým, že sa vám možno nepodarí docieliť takú jemnú konzistenciu, ako má maslo kupované (to sa stáva napr. pri mandľovom).

  1. Mixovacia nádoba – ak máte malú nádobu na sekanie (na bylinky apod.), použite ju. Ak sa budete snažiť namixovať maslo vo väčšom mixéri, budete musieť použiť väčšie množstvo orechov (aspoň 200– 300 g).
  2. Najprv opražiťorechy aj semienka sa potom budú ľahšie mixovať a maslo bude voňavejšie. Pražiť môžete na panvici alebo v rúre. Na panvici pripravíte skôr menšie množstvo, ide o ekologicky úspornejší variant, ale ťažšie sa tu kontroluje teplota. V rúre pripravujte buď veľké množstvá alebo využite to, že máte horúcu rúru od prípravy iného pokrmu. Panvica – pražte na suchej panvici pri nižšej/strednej teplote (cca 2 či 3 na stupnici 1–6) a pravidelne premiešavajte. Rúra – rozprestrite orechy/semienka na plech a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C. Podľa veľkosti a podľa toho, ako veľmi chcete orechy/semienka nechať opražiť alebo ich treba nechať len rozvoňať, ich tam nechajte 5–20 minút. Na výrobu masla stačí 10 minút aj v prípade veľkých orechov (napr. vlašských). 
  3. A môžete mixovať – ešte teplé orechy či semienka rozmixujte, počas mixovania budete možno musieť stierkou stierať hmotu zo strán nádoby.
  4. Do chladničky – ak ho nepoužijete hneď, skladujte maslo v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Ak sa skôr nezje, vydrží tam bez problémov niekoľko týždňov.

A ako ho použiť v kuchyni

Nech už je domáce alebo kupované orieškové a semienkové maslo, existuje množstvo možností, ako ho uplatniť v kuchyni.

Aktuálne číslo našich Dobrôt

Dobroty 31 jaro-léto 2022

Skúste dobroty, zdravé recepty a zľavy priamo vo vašom e-maili.

Prihlásenie

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žiadny strach, na e-mail Vám pošleme obratom nové heslo.
Pokial vám neprišlo, skontrolujte si spamovú schránku.

Chcem sa prihlásiť

Košík

Nákupný košík je prázdny.