Popis
Tipy na použitie:
- miso polievka - recept na našu verziu miso polievky nájdete tu
- k príprave šalátových dresingov a dipov - kombinujte s kyslou zložkou (ocot, citrónová šťava), olejovou zložkou (olivový, sezamový alebo iný olej, sezamová pasta tahini) a sladkou zložkou (med, javorový, jačmenný, agávový alebo iný sirup), skúste napr. miso-tahini dresing (1-2 lyžičky misa, 4 lyžice sezamovej pasty tahini, 2 lyžice javorového sirupu, 1 lyžica jablčného octu, v prípade potreby narieďte trochou vody)
- miso maslo - zmiešajte 4 lyžice biomasla a 1-2 lyžice misa na hladkú zmes, výborne sa hodí na ešte horúci varený karfiol, brokolicu, chren alebo fazuľové struky
- glazovanie - dajte piecť do rúry zeleninu ľahko pokvapkanú olivovým olejom (cuketu, mrkvu, petržlen, ...), asi v polovici pečenia ju vyberte, potrite zmesou misa, olivového oleja a medu alebo javorového sirupu a dopečte
- na dochutenie všetkých možných pokrmov - polievok (vrátane vývarových), nátierok, strukovín a zeleninových jedál, omáčok (aj tých smotanových)
- miso sa výborne kombinuje s pohánkou a tiež s hubami (pridajte trochu misa na konci dusenia, zahustí šťavu z hub a vytvorí lahodnú omáčku)
Miso pasty síce pochádzajú z Japonska, ale fungujú ako výborné univerzálne dochucovadlo, ktoré sa uplatní v akejkoľvek kuchyni. Ide o tradičný výrobok, kde sa sójové bôby zmiešajú so soľou a fermentačným činidlom koji a vo veľkých drevených sudoch nechajú kvasiť. Ku zmieneným základným surovinám sa väčšinou pridáva ešte obilnina, najčastejšie ryža a jačmeň.
Existuje nespočetne druhov misa od tých kvasených iba 5 dni po tie, ktoré kvasili niekoľko rokov, od svetlo žltého až po temne hnedé. Farba je u misa spoľahlivým indikátorom aká chuť vás čaká. Čím je miso tmavšie, tým je výraznejšie a aromatickejšie. Jeho chuť sa trochu podobá sójovej omáčke, ale je plšie, bohatšie. V mnoho prípadoch sa dá zamieňať so sójovými shoyu a tamari.
Genmai miso je stredne hnedé miso vyrobené zo sóje a ryže natural. Zemité a výrazné tak akurát, a preto je ideálne ako „moje prvé miso". Fermentuje približne rok, je štandardne slané (10,3% soli) a bezlepkové.
Spoločnosť Muso bola založená pred 30 rokmi podľa základných princípov makrobiotiky, čo je špecifický spôsob stravovania a životného štýlu. Firma si veľmi zakladá na kvalite a využíva tradičných výrobných procesov. Suroviny použité na výrobu produktov nie sú geneticky modifikované.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie.
Zaujíma vás viac o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
SÓJOVÉ bôby* 40,9 %, hnedá ryža* 35,2 %, jedlá morská soľ, voda, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae). *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Sójové bôby
Skladovanie
Skladujte v uzatvorenom obale na suchom a chladnom mieste. Po otvorení skladujte v chladničke.